Dodenherdenking Lelystad voor het eerst na twee jaar weer met publiek

De jaarlijkse dodenherdenking bij het monument in het Stadspark in Lelystad vond woensdagavond 4 mei 2022 voor het eerst na twee corona jaren weer plaats met publiek.

Verschillende afgevaardigden hebben kransen gelegd bij het monument en er waren toespraken. Burgemeester Mieke Baltus legde een krans namens het college van de gemeente Lelystad. Ook werden kransen gelegd namens de Joodse gemeenschap, de Stichting Veteranen Lelystad, de LHBT, de gemeenteraad, de provincie Flevoland en de Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid Lelystad. Stadsdichter Thomas Gerla droeg het gedicht ‘Van vrijheid en verbondenheid’ voor en Shneur Shusterman, rabbijn van Lelystad, sprak het Jizkor uit, een gebed waarin de doden worden herdacht.

         

Het monument

Vorm en materiaal

Het oorlogsmonument in Lelystad is een wit natuurstenen beeld van een staande figuur. Achter het beeld is een gedenkmuur geplaatst van witte bakstenen. Rechts in de muur is een plaquette aangebracht. De tekst op de plaquette luidt: 'VOOR HEN DIE VIELEN IN DE STRIJD TEGEN DE DUITSE BEZETTER 1940-45.'

   

5 mei Bevrijdingsdag

Hardlopers brengen bevrijdingsvuur naar Lelystad

Burgemeester Mieke Baltus en Tony Merkelbach, voorzitter van de Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid Lelystad, onthaalden vandaag de hardlopers met het bevrijdingsvuur in ‘t Lelycentre in Lelystad. De lopers hadden het vuur afgelopen nacht opgehaald uit Wageningen. De hardlopers droegen het bevrijdingsvuur over aan de burgemeester. Het publiek werd toegesproken en stadsdichter Thomas Gerla droeg een gedicht voor.

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is al sinds 1948 een traditie. Elk jaar komt een fakkel uit het Britse Portsmouth via Normandië naar Hotel De Wereld in Wageningen. Op die plek onderhandelden de Duitsers op 4 mei 1945 met de geallieerden, onder aanvoering van Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery, over de militaire overgave voor alle Duitse soldaten in Nederland, Noordwest-Duitsland, Denemarken en diverse andere gebieden. De capitulatie ging de volgende dag in, 5 mei 1945. Op deze dag wordt sindsdien in Nederland Bevrijdingsdag gevierd.

      

Dodenherdenking in Lelystad vindt vanaf 2024 plaats in het Stadshart.

Het huidige monument kan in het Stadspark blijven staan.

De Stichting 4 en 5 mei herdenking verzocht de gemeente enkele jaren geleden het oorlogsmonument te verplaatsen naar het Stadshart, dichtbij het Agora Theater. Reden is dat de huidige plek in het Stadspark de groeiende stroom aan bezoekers niet aan kan. Bovendien kan de stichting daar de ambitie om meer jeugd te betrekken bij de herdenking niet waarmaken. Verder is de plek in het Stadspark slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. De huidige plek aanpassen op toegankelijkheid en meer mensen is, zo bleek uit onderzoek, niet mogelijk zonder het serene karakter van een monument in een parkachtige omgeving aan te tasten.