4 mei Dodenherdenking

 We hadden allemaal gehoopt dat we op 4 en 5 mei 2021 weer in groten getale zouden kunnen herdenken en vieren, samen – met elkaar. We weten nu dat dit in 2021 nog niet mogelijk zal zijn. Ook dit jaar zijn er maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Het Comité 4 en 5 mei heeft daarom besloten om de programma’s van de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei wederom aan te passen. Bij de uitwerking van die programmering zijn de maatregelen die de Rijksoverheid treft in verband met het coronavirus en het maatschappelijk sentiment leidend.

Op 4 mei herdenkt Lelystad de oorlogsslachtoffers. De wijze waarop is in verband met de corona maatregelen anders dan normaal. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar verschillende groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en de Nationale Holocaust Herdenking op de laatste zondag van januari.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Lelystad is een wit natuurstenen beeld van een staande figuur. Achter het beeld is een gedenkmuur geplaatst van witte bakstenen. Rechts in de muur is een plaquette aangebracht. De tekst op de plaquette luidt: 'VOOR HEN DIE VIELEN IN DE STRIJD TEGEN DE DUITSE BEZETTER 1940-45.'

5 mei Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag staat weer voor de deur en dat betekent dat we de vrijheid vieren. De wijze waarop, is in verband met de corona maatregelen anders dan normaal. Het goede nieuws is dat er dit jaar weer wel veertien regionale Bevrijdingsfestivals te bezoeken zijn. Online en via één platform: bevrijdingsfestivals.nl. Uiteraard met alle vaste hoogtepunten zoals het ontsteken van het Bevrijdingsvuur, optredens van de Ambassadeurs van de Vrijheid en indrukwekkende verhalen over vrijheid. Een gevarieerd programma uit alle hoeken van het land.

Waar vorig jaar vanwege COVID-19 alle Bevrijdingsfestivals halsoverkop moesten worden afgeblazen en het te kort dag was om volwaardige alternatieven op te tuigen, is dit jaar iedereen voorbereid op een online programma. En viert creativiteit hoogtij.

Tussenjaar

Alle creatieve programma’s om Bevrijdingsdag 2021 ondanks de beperkingen zo mooi en aantrekkelijk mogelijk op te tuigen ten spijt, hopen de organisatoren dat dit toch vooral een digitaal tussenjaar is. En dat bevrijdingsdag volgend jaar weer in volle glorie kan plaatsvinden. Al biedt de noodgedwongen alternatieve opzet ook zeker voordelen voor de toekomst.